Voedings-en traktatiebeleid

Voedings- en Traktatiebeleid De Súdwester

In het kader van de Gezonde School heeft De Súdwester een richtlijn opgesteld voor  pauzehap, het lunchpakketje en traktaties,

Als school zijn we al enkele jaren bezig een gezonde leefstijl te stimuleren. We doen mee aan het lesprogramma ‘Ik Eet Het Beter’, het EU schoolfruitprogramma, het nationale schoolontbijt en stimuleren het drinken van kraanwater. We vinden het belangrijk om deze positieve impulsen aan te vullen met dit beleid.

Bij een goed leer- en leefklimaat past het om aandacht te besteden aan goede eetgewoontes en om het bewegen te stimuleren.

We stellen een ‘Voedings- en traktatiebeleid’ vast, rekening houdend met de adviezen en richtlijnen van het Voedingscentrum. Binnen de afspraken en adviezen die we in het voedings- en traktatie beleid aangeven, bepalen ouders zelf wat zij hun kinderen meegeven.

Wij vragen daarbij wel om begrip en ondersteuning van de ouders. Het gaat immers om de gezondheid van kinderen!

Mocht u vragen hebben over lengte, gewicht of gezonde voeding dan kunt u altijd een onderzoek of gesprek aanvragen bij de schoolarts, dit kan ook via de leerkracht in overleg met ouders.

De schoolarts is ieder maandag bij ons op school.

Ochtend pauze

De ochtendpauze op school is het moment om 15 minuten te bewegen en om even iets te eten en te drinken. Dat is belangrijk om het vol te houden tot de middagpauze. Maar een pauzehap is niet bedoeld als hele maaltijd. Geef daarom iets mee wat niet te groot is.

Fruit, rauwkost en brood (bruin of volkoren) zijn dan goede opties, snoep uiteraard niet.

Water is altijd voor handen en u kunt er ook voor kiezen om (karne-) melk mee te geven.   We willen niet, dat kinderen fris- of energydrank mee nemen.

Lunchpauze

Tussen de middag blijven alle kinderen over. Voor of na het nuttigen van de lunch spelen alle leerlingen gedurende 15 minuten op het plein.

Ouders geven hun kind een gezond lunchpakket en verantwoord drinken mee, met dezelfde onderdelen als bij de ochtendpauze, maar dan zoveel als voor een lunch nodig is.

Gezond beleg op het bruine brood is belangrijk: kaas, vleeswaren (de magere variant), groente, fruit en ei zijn hier voorbeelden van. Op de website van het Voedingscentrum staan mooie voorbeelden van een gezonde lunch.

Geschikt voor de lunch vinden wij bijvoorbeeld:

·         Volkorenbrood of bruinbrood besmeerd met zachte halvarine of margarine uit een kuipje

·         Eventueel als variatie: volkoren knäckebröd, roggebrood of mueslibol

-       Geschikt beleg voor in het trommeltje is beleg dat niet te veel verzadigd vet en zout bevat zoals 30+ kaas, 20+ of 30+ smeerkaas met minder zout, ei, hüttenkäse en light zuivelspread.

-       Notenpasta of pindakaas zonder toegevoegd zout of suiker.

·         Groente en fruit zoals tomaat, komkommer, paprika, banaan, appel en aardbei. Lekker als beleg en voor erbij.

Drinken:

Kinderen drinken tijdens de ochtendpauze en de lunch dranken zonder toegevoegde suikers, zoals halfvolle melk, yoghurtdrank zonder toegevoegde suikers, karnemelk of kraanwater.. We vragen ouders geen limonade, frisdranken, sportdranken en vruchtensappen mee te geven omdat ze erg veel suikers bevatten.

Trakteren

Trakteren is een feest op zich voor een kind. Bedenk dat een traktatie altijd een extraatje is en dus niet groot hoeft te zijn. Zo kan ook het aantal calorieën worden beperkt.

Het hoeft natuurlijk niet altijd iets eetbaars te zijn, een klein cadeautje kan ook (mooie pen/potlood, bellenblaas, stuiterbal of ballon).

Op de website www.gezondtrakteren staan leuke en gezonde traktatietips!

Als we zien dat een traktatie erg buiten de richtlijnen valt (te veel snoep, kleurstoffen etc) kunnen we besluiten om het aan de kinderen mee naar huis te geven, zodat de ouders zelf kunnen bepalen of en wanneer deze traktatie wordt gegeten.

Als we zien dat er regelmatig eten mee gegeven wordt dat niet past in het vastgestelde beleid dan neemt de leerkracht hierover contact met u op.